דיכאון סמוי בקרב מתבגרים ובוגרים צעירים

לילד יש קצת קשיים לימודיים, הוא יותר בחדר, יותר עצבני. נו.. גיל ההתבגרות. נניח לו ובסוף "הוא יתיישר".

אז זהו שלא.

גיל ההתבגרות, אומנם מאופיין בשינויים רבים. בתקופה זו בני הנוער עסוקים בעיצוב הזהות שלהם וחלק מכך הנו התרחקות מסוימת מהגרעין המשפחתי והתעסקות רבה בעצמו ובקבוצת השווים (החברים).

יחד עם זאת מחקרים רבים מהעשור האחרון, מראים כי הסערה הרגשית המיוחסת לבני נוער בגיל ההתבגרות, אינה נכונה. ורובם עוברים את שנות ההתבגרות יחסית באופן "רגוע".

יותר קל לנו לחשוב שהילד שלנו באיזו פאזה של גיל ההתבגרות, ואולי הוא סובל מהפרעות קשב. אך דיכאון סמוי בגיל ההתבגרות הנו נפוץ ביותר. כ- 18% מבני הנוער סובלים מדיכאון. הדבר כשלעצמו אינו מפתיע, מאחר וארגון הבריאות העולמי הכריז על דיכאון כמגיפה של התרבות המערבית. כיום 1 מכל 5 אנשים סובל מדיכאון וע"פ ארגון הבריאות העולמי בשנים הקרובות ידובר על 1 מתוך 4 אשר יסבלו מדיכאון.

מה אני כהורה, חשוב שאשים לב:

– שינויים תכופים במצבי הרוח

– מיעוט או עליה רבה באכילה

– מיעוט או עליה רבה בשינה

– תשישות, כאבים פיזיים, בעיות במערכת העיכול, כאבי ראש תכופים וכאבים סומאטיים

– צמצום מפגש עם חברים, או שיטוט יתר והיעלמות

– ירידה בלימודים, או היעדרויות רבות מאוד מהלימודים

– הצהרות על מכאובים שונים וחוזרים (כאבים סומטיים)

– אמירות שליליות כלפי העצמי ו/או חוסר אמונה ביכולת ובהתמודדות עם אתגרים

– שימוש באלכוהול ו/או סמים

– שינויים מהותיים בתפקוד היומיומי

במידה ואתם מבחינים בשלושה מתוך התסמינים לעיל, יש לפנות לייעוץ מקצועי.


אמירות אובדניות

במידה והילד שלכם השתמש באמירות אובדניות ישירות ("אני רוצה למות") או כלליות ("הלוואי שלא הייתי קיים"), יש לפנות במיידית להתייעצות עם איש מקצוע.

התאבדות הנה סיבת המוות השנייה בקרב צעירים בני 15-24. מתבגרים- 19% שקלו אובדנות, 15% תכננו תכנית אובדנית, 9% עשו ניסיון אובדני.

הסיבות המשמעותיות הגורמות לאובדנות הנו דיכאון, קשיים אישיותיים (חרדה ממושכת, פרפקציוניזם נוקשה שמוביל לקשיים בדימוי וכיו"ב), קונפליקטים במשפחה וקונפליקטים מתמשכים בין חברים.

התהליך הטיפולי
הטיפול בדיכאון במתבגרים ובוגרים צעירים כולל גם עבודה עם הורים וגם עם הנער הסובל מדיכאון. בתהליך עבודה זה ראשית חשוב לברר את הגורמים לדיכאון, באם המצב קשור לנושאים משפחתיים, חברתיים, דימוי עצמי, דימוי גוף וכיו"ב.
הדיכאון מאופיין ב'שילוש הקדוש' של מחשבות שליליות כלפי עצמי ("אני לא שווה"), האחר (לא באמת רוצים אותי") והעתיד ("בחיים לא אהיה בעבודה טובה/בזוגיות"). לכן, עיקר העבודה הנה על שינוי מעמיק ומהותי סביב תהליכי חשיבה אלו.
בנוסף, לציין כי בתחילת המפגשים בטיפול בדיכאון, נעשית הערכה מעמיקה בנושא אובדנות ומניעת אובדנות.

מידע נוסף על התהליך הטיפולי כאן

 

דיכאון סמוי בקרב מתבגרים ובוגרים צעירים

במאמר זה מידע על המאפיינים של הדיכאון אצל מתבגרים ובוגרים צעירים והטיפול היעיל בדיכאון