פסיכותרפיה מזרח- מערב
לפני כ- 20 שנה הוכשרתי בהתאם למסורת המערבית. המסלול שלי היה "רגיל" למדיי- קב"ן בצבא, עבודה בבריאות הנפש ועוד. בהמשך למדתי באקדמיה טיפולים מבוססי מחקר כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול בהתמכרויות, טיפול בסכימה תרפיה, טיפול DBT (טיפול דיאלקטי התנהגותי) ועוד.
עם השנים, חשתי כי הפסיכותרפיה המערבית, אשר נשענת על הטיפול הפסיכולוגי המסורתי (הטיפול הדינאמי), אינו מספיק ביצירת השינויים והתחלתי בלימוד הנשען על הפסיכותרפיה המזרחית. לפסיכותרפיה המזרחית שורשים של אלפי שנים. ובעבודתי אני מתמקד בפילוסופיה הבודהיסטית, בשילוב מדיטציות.
הבודהה (סידהרתה גאוטמה) לימד וסייע לאנשים רבים לפני כ- 2600 שנה. הבודהה לימד דבר אחד ואחד בלבד- צמצום כאב, עצב וסבל. למעשה, אם הבודהה היה נולד ביימנו, לא היינו מכנים אותו רק 'בודהה' ('זה שהתעורר'), אלא הפסיכולוג בודהה.
כאשר הבודהה מדבר על הפחתת הסבל, הוא נעזר בשני מרכיבים עיקריים– הראשון הנו חקר התודעה, בשילוב מדיטציות והמרכיב השני הנו נדיבות וחמלה (עבור עצמנו ועבור האחרים). בשנים האחרונות נדיבות וחמלה נחקרו ונמצאו כי יישום ותרגול קבוע מפחית עצב ודיכאון.
בהתאם לפילוסופיה הבודהיסטית, מקור הסבל קשור לתשוקות שלנו. אנחנו מייחסים לתשוקות שלנו ובייחוד כאשר אנו משיגים את מה שאנו רוצים- אושר. אך על פי הבודהיזם התשוקות שולטות בנו. ולמעשה אנו מתבלבלים וחושבים כי דברים חיצוניים לנו יהפכו אותנו למאושרים, בעוד בסוף הם גורמים לנו סבל. אנחנו חיים בעידן השפע ולמרות זאת כרבע מבני האדם יסבלו, סובלים, או סבלו מדיכאון. וזוהי השאלה, מה בעצם קורה לנו כחברה בעולם המערבי
כיצד השגת דברים שעושים לנו טוב, בעצם גורמים לנו לסבל? ולחילופין האבחנה בין הנאה לאושר
אנחנו נהנים מאוכל טוב, הופעה טובה, סרט, מין, קניית בגד. וזה בסדר גמור. הבעיה מתחילה כשאנו מתבלבלים בין הנאה חיצונית, שאינה באמת יכולה לגרום לנו לשביעות רצון פנימית ויציבה לאורך זמן.
מספר משפטים ממטופלים ששמעתי בשבוע החולף:
"חשבתי שאם יהיו לי שרירים אני ארגיש יותר טוב" י. בן 19
"הייתי בטוחה שרק אם תהיה לי משפחה משלי, ארגיש סוף סוף שייכת לעצמי" מ. בת 39
"הלכתי ללמוד את מה שתמיד הייתי טוב בו ומיד מצאתי עבודה עם משכורת ממש טובה. ואנחנו ממתינים לילד ראשון. אבל לא יודע, שום דבר לא באמת משמח אותי". ר. בן 28.
למעשה אחת הסיבות לסבל המתואר כאן, קשור לתפיסה המוטעית שלנו לגבי אושר. זוהי התפיסה של התרבות המערבית. אם רק יהיה לי את התפקיד המסוים, השכר המסוים, בת הזוג המסוימת, אני בטוח אהיה מאושר. למדו אותנו להיות מכווני מטרה ואנחנו מחמיצים את כל הדרך. או שהצלחתי, או שנכשלתי. ואנחנו לא מצליחים להסתכל, על ההשקעה שלנו, על היכולות שלנו ומודדים הכל בהשגת היעד. אז אם לא השגתי את הייעד אני כישלון. ואם השגתי את היעד, אז יש תחושת עילוי מאוד גבוהה, 'היי' גבוה, 'באז'. ואז הירידה. חשוב להבין המתואר כאן אין זה אושר, אלא הנאה. ויש הבדל בין הנאה ואושר.
ופתאום מה שרציתי ושיש לי אותו, כבר לא מצליח לייצר את תחושת האושר שציפיתי ואז מתחילה הנפילה. תחושת האושר לרוב מתחלפת בדיכאון וחרדה. ומה שבתרבות המערבית לרוב עושים, זה עוברים לדבר הבא. אז מהו הדבר הבא שיעשה אותי מאושר? בגד חדש? פלאפון חדש? אולי משהו בנטפליקס, אולי נפתח את המקרר. הכל חוץ מלפגוש את עצמנו. האושר אינו נמצא בחוץ ואינו תלוי בדבר.
הבודהה מגדיר 4 מצבי תודעה אשר מייצרים תחושת שביעות רצון עמוקה: ידידות כלפי עצמנו והאחרים (לעומת כעס ושיפוטיות), חמלה (לעומת רחמים), שמחה ספונטנית עבור האחר (לעומת קנאה) ואיזון נפשי (לעומת חרדה, למשל).
לסיכום, בטיפול המבוסס הן על פסיכותרפיה מזרח-מערב, המטרה להוביל לשינוי מעמיק בחיים, בהתאם למאפיינים האישיים של כל אחד ואחד.
מניסיוני, המצוקה שבה אנו נמצאים קשורה למספר מרכיבים: חוויות ילדות ובעיקר היחסים שלנו עם ההורים (למשל, הורה לא נוכח, ציפיות נוקשות מהורים, חולי של הורה, הורה מגונן מידי ועוד) ; תפיסה שלנו בהווה את עצמנו (אני לא מספיק טוב ב.. אם אני לא מצליח ב.. אז אני…) ; וחששות ודאגות לגבי העתיד., אשר לא נותנות לנו מנוח
תהליך העבודה תמיד מתחיל בהיכרות ובהבנה של הקשיים. מדובר כאן בתהליך הבנה משמעותי. לא רק שאני אבין, אלא חשוב יותר שאת/אתה תבינו מדוע הקושי הזה נוכח, מהם הגורמים לתקיעות.
לאחר הבנה משמעותית זו מתחיל תהליך התערבות ייחודי זה, אשר מוביל לשינויים מעמיקים ולצמיחה משמעותית.
למעוניינים לקרוא ולהבין לגבי עקרונות הטיפול שאני עובד עם מטופליי, ניתן לקרוא על גישתי לגבי טיפול כאן.
פסיכותרפיה מזרח- מערב, הנה טיפול המבוסס הן על טיפול עכשווי כגון טיפול דינאמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי ופסיכולוגיה חיובית. והן על הפילוסופיה הבודהיסטית, אשר מתמקדת בצמצום קשיים, פחדים, עצב, וזאת באמצעות צמצום הסבל דרך הבנה של מה מייצר עבורנו קושי וכאב ולצד יישום מדיטציות ייחודיות ותרגולי חמלה מעמיקים עבור עצמנו והאחרים.
עבודה משמעותית זו מבוססת על ניסיון של כ- 20 שנה, המתבססת על טיפול מבוסס מחקר, המייצר שינוי מעמיק- הן בשילוב משמעותי למאפייני הגוף הרגשי- פסיכותרפיית גוף-רגש, והן לעבודה על שינוי חשיבה מזיקה והגברה של פעולות מבוססות אושר, כגון הטיפול קוגניטיבי התנהגותי והפסיכולוגיה החיובית.
לקריאה מעמיקה על הפילוסופיה המזרחית והפסיכולוגיה הבודהיסטית, לחצו כאן.
פסיכותרפיה מזרח-מערב, הנה יעילה ביותר. הטיפול מבוצע באופן הדרגתי ובהתאם למצב הרגשי של המטופל. טיפול ייחודי זה משלב את האסכולות הבאות:
- טיפול קוגניטיבי התנהגותיCBT, המתמקד במאפייני חשיבה המייצרים סטרס ומשפיעים על המערכת הפיזיולוגית, לצד שינויים התנהגותיים המשנים דפוסי התנהגות. טיפול CBT הנו טיפול מבוסס מחקר, אשר הוכח כיעיל ביותר במצבים של חרדה, טראומה, דיכאון ועוד.
- טיפול דינאמי להבנה מעמיקה להתפתחות הקשיים.
- פסיכולוגיה חיובית, מתמקדת בפיתוח שביעות רצון מהעבר ומהווה, לצד הגברת אופטימיות לגבי העתיד. הדגש הנו פיתוח שביעות רצון בחיי היומיום (עבודה, זוגיות, הורות וכיו"ב)
- מיינדפולנס ומדיטציות, המאפשרים כלים יעילים לשינוי ונמצאו כמועילים ביותר בחולי, חרדות, דיכאון וכיו"ב. מדיטציית מיינדפולנס נמצאה יעילה בשני אופנים עיקריים. האחת- הטכניקה ישימה בצמצום סימפטומים פיזיולוגים, כגון התקפי פאניקה; והשנייה- התבוננות לא שיפוטית, המאפשרת בתהליך ייחודי קבלת המחשבות ורגשות "שליליים"- קבלת הקושי, הכאב והפחד. תרגול זה מלמד אותנו כי השהייה עם אותם קשיים, מאפשרת צמצום משמעתי של עוצמת הסבל.
- הפסיכולוגיה הבודהיסטית, המאפשרת למידה ושינוי מעמיק ויצירת שמחת חיים פנימית (וזאת באמצעות הבנת מקורות הסבל והתרגול לשינוי הדפוסים).